Det här med gödsel och vattning

Farbror Grön skriver om det hela tiden. Gödsel. Gödsla, gödsla, gödsla! Vi är för mesiga när det kommer till att gödsla för många av oss duttar bara lite grann med det då och då. Jag håller med till 100% för jag är definitivt en av dom som mesar med gödslet. Jag har blivit matad med att inte gödsla för mycket för då får du bara blad och ingen ätbar del av plantan. Och om man odlar i pallkrage där den enda näring kommer från det du själv tillför där måste du gödlsa rätt så rejält ändå. Trots ihärdigt vattnande på kvällarna, eller ja till och med där gjorde jag fel. Jag trodde jag vattnade rejält men jorden var torr bara nån centimeter ner under ytan och även om jag slängde ner en hink med bokashi växte det dåligt. Kunde se andra odlare från alla möjliga zoner som jag följer på Instagram få jättefina grödor trots värmen. Har man en så liten yta att odla på så gäller det att ha lite koll på vad man pysslar med, speciellt om det handlar om en så liten yta som den jag har och man vill kunna få egenodlade grönsaker. Jag stod och vattnade länge tyckte jag men inte tillräckligt länge. Till och med där var det som med gödseltillförseln, jag duttade i princip med vattnet. Jorden kunde inte suga åt sig vattnet ordentligt och även om det såg ut som att jorden blev riktigt blöt och jag kände en bit ner så fick aldrig rötterna så mycket vatten som dom behövde.
 
Först när jag köpte ekologiska såna små blå gödselkulor och strödde ut runt odlingarna och myllade ner dom i jorden och sen vattnade och ja regnet gjorde sitt med nu när det äntligen kom, då började allt växa som attan! Då slog det mig att jag har ju varit alldeles för mesig med gödslet! (Klart jag inte ville erkänna detta faktum ens för mig själv) Visst jag vågade inte dra på för mycket med tanke på värmen för jag ville ju inte bränna dom stackars plantorna. Men jag kunde ändå gödslat mer. Mycket mer! Jag hade ju tänkt att jag skulle samla gräsklipp från grannarna denna sommaren. Men som för alla andra blev det ju svårt när ingen hade nåt gräs att klippa. I såna här fall måste man nästan ha en backupp men vem har det?  Ja inte jag iallafall. Det var ju första gången som vi haft så här varmt så länge.
 
Så nästa år ska det gödslas som attan! Jag ska fortsätta gödsla de tomma odlingsplatserna för att förbereda jorden hela hösten för nästa års odling och fortsätta gödsla så fort det går på våren. Nästa år ska jag med ha stora fina grönsaker! Visst jag gjorde gödselvatten i början av sommaren som jag vattnade ut en gång. Sen glömdes den stackars spannen bort i värmen. Nu har jag fått två källor där jag kan hämta både hästskit och ensilage till täckodling så den biten är nu säkrad. 

Kommentera inlägget här :