Physalis (kapkrusbär)

Om du kan så odla physalis eller den tidigare sorten, gyllenbär. Du behöver inte ha en stor trädgård för att ha en buske med någon av sorterna (eller båda). En 10-liters kruka (eller en billig sopspann från IKEA för 19 kronor funkar alldeles utmärkt!) räcker till en planta. Dom är inte särskilt krävande när det kommer till gödsel. En varm hörna i trädgården, på uteplatsen eller på balkongen funkar hur bra som helst. Smaken. Den fullkomligt exploderar i munnen! Jag visste inte riktigt vad jag skulle vänta mig av smaken på min första egenodlade physalis. Har ju läst om andra som odlat dom och höjt dem till skyarna. Men jösses vilken smakexplosion det blev! Hela munnen blev chockad av upplevelsen. Helt otroligt gott! Till nästa år ska jag ha fler plantor och har även köpt hem frön till gyllenbär och hoppas på så sätt förlänga säsongen på detta underbara bär.
 

Dags för makeover av pallkragar

Så här kan det se ut när jag drar igång med mina projekt. Tar en massa plats lite varstans (stora delar av storarummet, hela köksbordet, halva köket när odlingen är igång osv). Är glad att min man står ut med mig. Ja sonen med för den delen. Att behöva stå ut med slamfärgsdoft och slåss med diverse odlingsgrejer överallt är rätt så normalt för oss här hemma.
 
 
 
 
       
 
 
 

Ibland har man turen på sin sida :D

Vilken lycka! Ibland gäller det att ha is i magen. Och att ha ordentligt med tur! Har sen något år tillbaka haft ögonen på drivbänk och lock till pallkragar för att kunna förlänga odlingsperioden. Men dom är ju så jäkla dyra om man ska ha fler än en uppsättning och har man inte supermycket pengar att röra sig med blir det ännu svårare. Har tidigare försökt att ha lite koll på när dom reas ut men har ju givetvis kommit på det alldeles för sent när allt varit slut redan. Men i år.I år lyckades jag!!! Nu lyckades jag få tag på de absolut sista locken och den sista drivbänken från Rusta i hela Skåne!! 
 
 
Det blev lite spännande när vi skulle packa in grejerna i bilen, men vi klarade det! Efter rundan in på Rusta så passade vi på att knata över till Blomsterlandet för jag hade 50% rabatt på alla gröna krukväxter. Nu har vi inga krukväxter, dels för att vi har Kattmaffian som antingen käkar upp dem eller välter ner dem och dels för att jag vissa delar av året fyller fönsterna med diverse odlingar. Men Bigsis ville ha lite blommor så hon fick mitt erbjudande. Medans hon gick och letade växter gick jag ut. Och kom in igen med två blåbärsplantor! (har ju redan tre men vad gör det med två till!!!)
 
Northcountry har jag redan en planta av och jag tror att dom är tidiga eller så är det den andra jag hade sen innan som är den tidiga. Måste undersöka detta tror jag. 
 
Nu plötsligt måste jag planera om hela trädgården. Med 5 bärbuskar och fler på ingång ( ja nån gång iallafall) så måste allt få plats. Jag återkommer senare till detta :)