Gödsla med ditt kiss

Om man vill vara helt ekologisk och miljövänlig i sitt odlande och inte vill (eller kanske inte kan) lägga pengar på ibland dyra ekologiska gödsel i olika former så är ditt kiss perfekt att gödsla med. Gratis och 100% ekologiskt! Människans kiss innehåller massor med bra grejer som plantor behöver. Funkar utmärkt att gödsla med både ute och inne. Spä bara ut det ordentligt innan du vattnar ut det inne! 1 del kiss och 20 delar vatten är en bra riktlinje till inomhusanvändning och det funkar till alla växter du har inne. Och att använda kisset direkt och inte spara det för då kan det börja lukta. En liten nackdel jag upplevt var att våra katter plötsligt tyckte det var okej att kissa inne på golvet just vid mina plantor. Ja kissar mamma inne så gör vi det med! * hahahahaha* Dom slutade rätt fort med det efter dom kom på att mamma inte alls var imponerad av detta påhitt. När jag vattnar mina sådder så vattnar jag allt underifrån och så även kissvattnet. Tänk då bara på att vattna lite åt gången så att alla byttor med sådder suger upp allt gödselvatten så det inte blir stående för då luktar det. 
Jag vattnar med kissvatten en gång i veckan och det är rätt lagom. Detta är första gången jag provar kiss som gödning så jag kan inte berätta så mycket om det men googla! Eller kika in hos Sara Bäcko som har Skillnadens Trädgård (www.sarabackmo.se). Hon skriver mer om detta fenomenala sätt att gödsla.
 
Jag tänkte först inte berätta för någon i familjen att jag gödlsar mina odlingar med mitt kiss men nämnde det i förbifarten för mamma vid ett tillfälle vi pratade i telefon. Reaktionen blev som väntat. "Usch" Nä vad räligt! Då vill jag inte äta något du odlat! *hahahaha*"  Någon dag senare skulle min ena storasyster vara hos mamma över dagen så då åkte hela familjen hem till mamma och hennes man för att snylta lite middag (bönpasta och mammas köttfärsås slår ingen!!) och då vid middagsbordet nämner mamma att jag kissar på mina plantor! Jaha tack för den mamma! Samtidigt älskar jag såna diskusioner. Jag sa det att jag kissar ju inte PÅ själva plantan utan spär ju ut kisset och sen vattnar jag underifrån så inget annat än rötterna suger upp näringen i kisset. Och när det sen kommer till grödor som skördas till sommaren och hösten så kommer jag inte gödselvattna sista veckorna innan skörd så det kommer inte vara något kiss i närheten av den färdiga grönsaken. I slutändan så var det inte så farligt ändå. Det är ju ändå en naturlig grej. 
 
Några kannor med kissvatten har jag hunnit vattna ut i pallkragarna för att jag var lite nyfiken på det hela och nåt litet har det luktat i en liten stund precis när jag vattnat ut det men inget farligt tyckte jag. Jag kommer i vår att vattna ut rejält med kissvatten och tillsätta gödsel för att få igång jorden innan det sätts ut färdiga plantor. Än så länge har vi inte minusgrader så jag funderar på om jag ska fortsätta vattna ut kissvatten en gång i veckan. Jag har ingen som helst aning om det kommer fylla nån funktion näringsmässigt under vintern men det kan ju knappast skada. Maken är dock inte alls villig att skänka sitt kiss till mina odlingar så det får jag sköta själv. Men jag ska nog lyckas övertala honom till slut! Vi har ju inga små barn hemma som kan hjälpa till men ni som har barn hemma kan ju alltid be dem kissa i en liten spann eller vattenkanna. Jag har läst andra som använder sitt kiss och som har mindre barn, dom tycker det är skithäftigt att kissa i en utsedd bytta av något slag. 
 

Årets bärsådd

Finns det något mysigare än att bara kunna gå ut och plocka olika sorters bär för att äta rätt upp och ner när man vill på sommaren? För mig är det rätt svårslaget. Jag vill ha mycket plantor som kan ge så pass mycket skörd att vi ska kunna äta så mycket vi vill under hela säsongen men att det ändå sak finnas tillräckligt med bär för att frysa in för vinterns behov. Blåbär har jag ju redan fem plantor av och förhoppningsvis överlever min övervintrande kapkrusbär men jag villl ha flera sorters bär! Jag har kollat runt på nätet och läst på lite om olika sorters smultron och jordgubbar och hittat sorter som inte ger en massa revor men ändå ger skörd från våren till första frosten på hösten men det blir tyvärr lite för dyrt för mig att köpa färdiga plantor när de billigaste kostar från 30 per planta. Jag är ju som jag är och vill ha många plantor av varje! Typ 20 stycken MINST! Så det blev att leta upp fröer på sorter som uppfyller just mina krav. Eftersom både smultron och jordgubbar tar riktigt lång tid på sig att gro så valde jag att så dem redan nu i december. När dom väl grott tar det återigen väldigt lång tid för dem att bli stora nog att bli hanterbara vid en omplantering. Alltså perfekta grejer att så om man inte orkar vänta tills det är dags för allt annat att komma i jorden! De kommer (föroppningsvis) inte ta nån större plats förrän strax innan  dom ska planteras ut. 
 
En smultronsort som heter Alpine och som är både vita och röda och såddes den 5 september. Denna bild är tagen 14 december. 
 
 Jordgubbsplantor som börjar titta upp. Sorten heter Temtation och är en ampeljordgubbe som inte ger ifrån sig revor. Den ska ge stora söta jordgubbar hela sommaren. Många har kommit upp och ännu fler är på gång.
 
 
 
 
Jag har även petat ner några fröer av både kapkrusbär och gyllenbär. Skulle min kapkrusbärsplanta som jag sådde i våras inte överleva vintern så vill jag åtminstonde ha nya plantor som kan ge några bär. Plantan jag sådde i år gav ändå en del bär och dom var så sjukt goda! Mycket godare än köpta bär. Så kapkrusbär är ett måste i trädgården. Skillnaden på kapkrusbär och gyllenbär är att den sistnämnda har mindre bär som är lite surare och att den ger skörd tidigare än kapkrusbär. Så det ska bli spännande att jämföra dem smakmässigt i sommar. 
Kapkrusbären och gyllenbären kommer odlas i stora krukor (eller egentligen är det ikeas billigaste sophinkar som jag gjort hål i botten på. Perfekta att odla allt möjligt i) så det kommer bli lätt att flytta dem vid behov och för att sen övervintras. 
 
 
 Två kapkrusbär har tittat upp. Gyllenbären som såddes samtidigt är inte alls lika benägen att komma upp. En ranglig liten stängel har kommit upp och ytterligare en ser ut att vilja komma igång. 
 
Jorden ser väldigt blöt ut men det är den inte. När jag ska så något så blöter jag jorden ordentligt innan jag petar ner frön och sen tar jag plastfolie eller en liten plastpåse som jag jag petat hål i med en tandpetare och sätter över och ställer varmt. När det är dags att vattna så vattnar jag alltid underifrån.