Årets bärsådd

Finns det något mysigare än att bara kunna gå ut och plocka olika sorters bär för att äta rätt upp och ner när man vill på sommaren? För mig är det rätt svårslaget. Jag vill ha mycket plantor som kan ge så pass mycket skörd att vi ska kunna äta så mycket vi vill under hela säsongen men att det ändå sak finnas tillräckligt med bär för att frysa in för vinterns behov. Blåbär har jag ju redan fem plantor av och förhoppningsvis överlever min övervintrande kapkrusbär men jag villl ha flera sorters bär! Jag har kollat runt på nätet och läst på lite om olika sorters smultron och jordgubbar och hittat sorter som inte ger en massa revor men ändå ger skörd från våren till första frosten på hösten men det blir tyvärr lite för dyrt för mig att köpa färdiga plantor när de billigaste kostar från 30 per planta. Jag är ju som jag är och vill ha många plantor av varje! Typ 20 stycken MINST! Så det blev att leta upp fröer på sorter som uppfyller just mina krav. Eftersom både smultron och jordgubbar tar riktigt lång tid på sig att gro så valde jag att så dem redan nu i december. När dom väl grott tar det återigen väldigt lång tid för dem att bli stora nog att bli hanterbara vid en omplantering. Alltså perfekta grejer att så om man inte orkar vänta tills det är dags för allt annat att komma i jorden! De kommer (föroppningsvis) inte ta nån större plats förrän strax innan  dom ska planteras ut. 
 
En smultronsort som heter Alpine och som är både vita och röda och såddes den 5 september. Denna bild är tagen 14 december. 
 
 Jordgubbsplantor som börjar titta upp. Sorten heter Temtation och är en ampeljordgubbe som inte ger ifrån sig revor. Den ska ge stora söta jordgubbar hela sommaren. Många har kommit upp och ännu fler är på gång.
 
 
 
 
Jag har även petat ner några fröer av både kapkrusbär och gyllenbär. Skulle min kapkrusbärsplanta som jag sådde i våras inte överleva vintern så vill jag åtminstonde ha nya plantor som kan ge några bär. Plantan jag sådde i år gav ändå en del bär och dom var så sjukt goda! Mycket godare än köpta bär. Så kapkrusbär är ett måste i trädgården. Skillnaden på kapkrusbär och gyllenbär är att den sistnämnda har mindre bär som är lite surare och att den ger skörd tidigare än kapkrusbär. Så det ska bli spännande att jämföra dem smakmässigt i sommar. 
Kapkrusbären och gyllenbären kommer odlas i stora krukor (eller egentligen är det ikeas billigaste sophinkar som jag gjort hål i botten på. Perfekta att odla allt möjligt i) så det kommer bli lätt att flytta dem vid behov och för att sen övervintras. 
 
 
 Två kapkrusbär har tittat upp. Gyllenbären som såddes samtidigt är inte alls lika benägen att komma upp. En ranglig liten stängel har kommit upp och ytterligare en ser ut att vilja komma igång. 
 
Jorden ser väldigt blöt ut men det är den inte. När jag ska så något så blöter jag jorden ordentligt innan jag petar ner frön och sen tar jag plastfolie eller en liten plastpåse som jag jag petat hål i med en tandpetare och sätter över och ställer varmt. När det är dags att vattna så vattnar jag alltid underifrån. 
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :