Gödsla med ditt kiss

Om man vill vara helt ekologisk och miljövänlig i sitt odlande och inte vill (eller kanske inte kan) lägga pengar på ibland dyra ekologiska gödsel i olika former så är ditt kiss perfekt att gödsla med. Gratis och 100% ekologiskt! Människans kiss innehåller massor med bra grejer som plantor behöver. Funkar utmärkt att gödsla med både ute och inne. Spä bara ut det ordentligt innan du vattnar ut det inne! 1 del kiss och 20 delar vatten är en bra riktlinje till inomhusanvändning och det funkar till alla växter du har inne. Och att använda kisset direkt och inte spara det för då kan det börja lukta. En liten nackdel jag upplevt var att våra katter plötsligt tyckte det var okej att kissa inne på golvet just vid mina plantor. Ja kissar mamma inne så gör vi det med! * hahahahaha* Dom slutade rätt fort med det efter dom kom på att mamma inte alls var imponerad av detta påhitt. När jag vattnar mina sådder så vattnar jag allt underifrån och så även kissvattnet. Tänk då bara på att vattna lite åt gången så att alla byttor med sådder suger upp allt gödselvatten så det inte blir stående för då luktar det. 
Jag vattnar med kissvatten en gång i veckan och det är rätt lagom. Detta är första gången jag provar kiss som gödning så jag kan inte berätta så mycket om det men googla! Eller kika in hos Sara Bäcko som har Skillnadens Trädgård (www.sarabackmo.se). Hon skriver mer om detta fenomenala sätt att gödsla.
 
Jag tänkte först inte berätta för någon i familjen att jag gödlsar mina odlingar med mitt kiss men nämnde det i förbifarten för mamma vid ett tillfälle vi pratade i telefon. Reaktionen blev som väntat. "Usch" Nä vad räligt! Då vill jag inte äta något du odlat! *hahahaha*"  Någon dag senare skulle min ena storasyster vara hos mamma över dagen så då åkte hela familjen hem till mamma och hennes man för att snylta lite middag (bönpasta och mammas köttfärsås slår ingen!!) och då vid middagsbordet nämner mamma att jag kissar på mina plantor! Jaha tack för den mamma! Samtidigt älskar jag såna diskusioner. Jag sa det att jag kissar ju inte PÅ själva plantan utan spär ju ut kisset och sen vattnar jag underifrån så inget annat än rötterna suger upp näringen i kisset. Och när det sen kommer till grödor som skördas till sommaren och hösten så kommer jag inte gödselvattna sista veckorna innan skörd så det kommer inte vara något kiss i närheten av den färdiga grönsaken. I slutändan så var det inte så farligt ändå. Det är ju ändå en naturlig grej. 
 
Några kannor med kissvatten har jag hunnit vattna ut i pallkragarna för att jag var lite nyfiken på det hela och nåt litet har det luktat i en liten stund precis när jag vattnat ut det men inget farligt tyckte jag. Jag kommer i vår att vattna ut rejält med kissvatten och tillsätta gödsel för att få igång jorden innan det sätts ut färdiga plantor. Än så länge har vi inte minusgrader så jag funderar på om jag ska fortsätta vattna ut kissvatten en gång i veckan. Jag har ingen som helst aning om det kommer fylla nån funktion näringsmässigt under vintern men det kan ju knappast skada. Maken är dock inte alls villig att skänka sitt kiss till mina odlingar så det får jag sköta själv. Men jag ska nog lyckas övertala honom till slut! Vi har ju inga små barn hemma som kan hjälpa till men ni som har barn hemma kan ju alltid be dem kissa i en liten spann eller vattenkanna. Jag har läst andra som använder sitt kiss och som har mindre barn, dom tycker det är skithäftigt att kissa i en utsedd bytta av något slag. 
 

Kommentera inlägget här :