Hur jag ramlade in på odling med extraljus - Uppdaterad

För några år sen följde jag en chiliodlare som av olika anledningar använde extraljus i sitt odlande. Givetvis skulle jag göra samma sak med mina odlingar! Jag köpte hem två trähyllor och tre lysrör och satte fast lysrören under varje hyllplan. Det funkade kanon i början.  
 
 
Första odlingsstationen. Primitiv men den fyllde sitt syfte.
 
Tyvärr jag gav upp. Men innan dess märkte jag skillnaden att det gick att få upp fina plantor tidigare på säsongen. Det var vid denna tiden min sjukdom började visa sig ordentligt så jag kunde tappa intresset lika fort som det kom. Eller egentligen tappade jag inte intresset, det var orken som försvann och under tiden dog alla plantorna. 
Efterhand har jag hittat fler som odlat med extraljus för att kunna sätta ut fina små plantor när det väl är dags att odla ute och på så sätt förlängt sin odingssäsong. 
 
För att inte springa iväg och köpa en massa prylar (något som jag har väldigt lätt för att göra) gjorde jag så här. Jag hade ju redan lysrören och bordsskivan. Det funkade kanon!  Detta var ju då inte direkt bästa lösningen för jag vet inte hur många gånger vi sprang in i ena stolen så lamporna flög iväg. Fläkten som står till höger hade jag igång för det blev rätt varmt under lysrören plus att jag ville ha kraftigare plantor. Kan berätta att den var mer störig än att den gjorde sitt jobb att göra det lite svalare för plantorna. Jag jobbar på att hitta en lösning på detta problem.
 
När jag kommit fram till att detta var något för mig så började planen ta form. Skulle jag ha något som är mer permanent vill jag att det ska vara snyggt samtidigt som det ska fylla sin funktion. Så det inhandlades ett bord till och fler lampor. För att maximera ytan gör jag som Farbror Grön gör med sina plantor på Takfarmen  fast i mindre upplaga. På golvet kan jag sätta rätt många brickor med plantor. Tyvärr hamnade de plantor som stod på brickan längst bort så långt in i hörnet så dom glömdes bort och jag hade inte någon koll på när dom behövde ny kruka eller om något annat var fel på dem. Köksbordet var väldigt mycket ivägen och jag är inte den vigastge människan på planeten så dom fick klara sig bäst dom ville. 
 
 
Buddha står och funderar över vad matte pysslat med nu. En massa grejer på golvet.  UPPDATERING: Jag har i efterhand lärt mig att ljuset ska hänga ännu längre ner. Lysrören ska hänga ca 5 -10 cm ovanför den högsta plantan. Har man plantor som är högra än kanske nyare sådder, sätt byttorna på något tex kakburkar som står upp och ner, så de kommer högre upp mot ljuset. 
 
 
Odlingstationen är numera förpassad till ovanvåningen där det inte är i vägen. 
För att utnyttja ytan även på det översta bordet ska jag köpa hem grejer och bygga en liten ställning så jag kan hänga upp två lysrör där med och jag slipper numera ha en bricka med plantor som blir försummade pga platsbrist.
 
 
Här kan jag få plats med jord, krukor, fröer och allt annat som kan tänkas behövas när jag odlar. Längtar redan tills det är dags att slänga ner fröer i jorden! 
 
 
 

Testar att övervintra paprika. Igen

 Idag åkte min enda paprika in. Min "Yellow Monster", en sort som ska ge gigantiska gula paprikor. Nja så stora har inte mina blivit men sen var jag för feg med att ställa ut den. Den blommade och började ge frukt men många ramlade av innan dom blivit större än en ärta. När där var en liten frukt som faktiskt klarade sig och väl blev ungefär stor som en körsbärstomat fick den komma ut. Och när den väl kom ut så blommade den som attan och den lilla paprika där var började växa. Jag ska försöka övervintra den och förhoppningsvis få fler och större paprikor nästa år. Och få kunna skörda dem tidigare. Det är den 9 september idag och två stycken börjar skifta i gult. Jag vill gärna kunna skörda tidigare under sommaren. 
 
 
Jag har tagit bort en massa blad och grenar men om det gör någon skillnad för själva frukterna och att plantan ska fokusera sin energi på dem vet jag inte. Så fort alla frukter är skördade ska den klippas ner rejält och ställas svalt och lite mörkare i några månader så den får vila tills nästa år. Såg att den här lilla söta saken följde med in 
 
 
Så länge det är nyttodjur som följer med in (och dom är så där små) är det ingen fara. Kommer hålla denna under stor uppsyn för att förhoppningsvis upptäcka ohyra eller andra problem i tid.
 
Så här såg mina två plantor ut 4 november 2016. De hade stått svalt och rätt mörkt hela vintern. Jag hade nog en otrolig tur för jag slapp få ohyra på dem. Vad jag förstått nu i efterhand när jag läser andras erfarenheter av att övervintra paprika eller chiliplantor är att dom lätt fått både löss och spinn. Dom började ta sig jättefint igen och det kom massor med nya fina små blad. Jag kommer ärligt inte ihåg vad som hände med dem, om jag tyckte att de tog för mycket plats eller om kära Musli tuggade sönder dem som hon gjorde med det mesta andra jag hade i mitt odlingstält. Men i år tror jag inte hon bryr sig så mycket om plantorna. Hoppas jag.
 
 
    
Var lite impad av mig själv att jag var smart och andvände vår sån här datumgrej. Den används aldrig utan står bara bredvid tvn här hemma och samlar damm.
Jag tänkte vara smart och göra en liten odlingshörna med hjälp av två växthus och genomskinliga plastsäckar och kompostgaller. Jag kom rätt snart fram till att detta inte alls skulle funka till de mängder jag ville odla. Hyllorna inte gjorda för att klara av tyngre grejer (vilket i sig är lite dumt med tanke på att det är ett växthus och folk använder dem till att ha växter i och de väger en del med jord och kruka) och det blev alldeles för varmt. Uppe till höger precis under översta hyllplanet ser man nya fina blad som är på väg på en av chili/paprikaplantorna.
 
 
Ja vi får väl se om jag lyckas övervintra min lilla parika utan några missöden. :)
 
 
 

Planera odling på liten yta

För att odla på liten yta krävs det lite planering. Det gäller att komma underfund med vad du är ute efter och hur du vill att det ska se ut. 
Jag satt skissade upp vår trädgård så jag ska ha lite koll på vilken odlingsyta jag har, hur jag vill ha den och hur jag ska göra för att maximera ytan på ett effektivt sätt. Jag har svårt att greppa själva det här med att odla på höjden. Min tanke är att på nåt vis odla upp längs staketet. Jag ska bara komma på hur jag ska gå tillväga. För mig är det rena grekiskan av någon konstig anledning. 
 
      
 
 
Och kom då på att jag har två pallkragar med blåbär som ska ha sur jord. Där blir ju en massa yta under 0ch runt  själva buskarna som jag vill kunna utnyttja. Så jag googlade helt enkelt på växter som trivs i sur jord och fick upp en del olika blommor. Där blev en del överaskningar som att snödroppar och påskliljor funkar kanon i sur jord! Sen hittade jag lingon. Jag har inte ens tänkt en tanke på att ha lingonbuskar. Nu fick jag in ytterligare bär i odlingen men blev inte av med värdefull yta för andra grönsaker. Men jag vill även ha nån blomma där. Detta är något jag får klura på. Kanske kan sätta nån planta med ljung i hörnen? 
 
Jag sitter även och funderar på hur jag ska göra med de perenna blommor jag vill ha och som jag redan har köpt fröer till och som är till nyttodjuren. Jag vill ha dem på olika ställen men vi har inga rabatter så jag kan inte så dem där. Jag kanske får välja ut några stycken som är perenna och som får en egen krage så får resten vara ettåriga växter som kan flyttas runt år efter år. En bra grej är nog att kolla upp vilka som är perenna och vilka som är ettåriga av dem jag köpt hem. Har just nu noll koll. Jag i ett nötskal. Ja då är det bara att leta upp blomsterfröerna och sortera dem efter ettåriga och perenna så jag kan planera deras platser sen. Som jag skrev i början av inlägget. Det gäller att planera. Ett stort tips till mig själv.