Hur jag ramlade in på odling med extraljus - Uppdaterad

För några år sen följde jag en chiliodlare som av olika anledningar använde extraljus i sitt odlande. Givetvis skulle jag göra samma sak med mina odlingar! Jag köpte hem två trähyllor och tre lysrör och satte fast lysrören under varje hyllplan. Det funkade kanon i början.  
 
 
Första odlingsstationen. Primitiv men den fyllde sitt syfte.
 
Tyvärr jag gav upp. Men innan dess märkte jag skillnaden att det gick att få upp fina plantor tidigare på säsongen. Det var vid denna tiden min sjukdom började visa sig ordentligt så jag kunde tappa intresset lika fort som det kom. Eller egentligen tappade jag inte intresset, det var orken som försvann och under tiden dog alla plantorna. 
Efterhand har jag hittat fler som odlat med extraljus för att kunna sätta ut fina små plantor när det väl är dags att odla ute och på så sätt förlängt sin odingssäsong. 
 
För att inte springa iväg och köpa en massa prylar (något som jag har väldigt lätt för att göra) gjorde jag så här. Jag hade ju redan lysrören och bordsskivan. Det funkade kanon!  Detta var ju då inte direkt bästa lösningen för jag vet inte hur många gånger vi sprang in i ena stolen så lamporna flög iväg. Fläkten som står till höger hade jag igång för det blev rätt varmt under lysrören plus att jag ville ha kraftigare plantor. Kan berätta att den var mer störig än att den gjorde sitt jobb att göra det lite svalare för plantorna. Jag jobbar på att hitta en lösning på detta problem.
 
När jag kommit fram till att detta var något för mig så började planen ta form. Skulle jag ha något som är mer permanent vill jag att det ska vara snyggt samtidigt som det ska fylla sin funktion. Så det inhandlades ett bord till och fler lampor. För att maximera ytan gör jag som Farbror Grön gör med sina plantor på Takfarmen  fast i mindre upplaga. På golvet kan jag sätta rätt många brickor med plantor. Tyvärr hamnade de plantor som stod på brickan längst bort så långt in i hörnet så dom glömdes bort och jag hade inte någon koll på när dom behövde ny kruka eller om något annat var fel på dem. Köksbordet var väldigt mycket ivägen och jag är inte den vigastge människan på planeten så dom fick klara sig bäst dom ville. 
 
 
Buddha står och funderar över vad matte pysslat med nu. En massa grejer på golvet.  UPPDATERING: Jag har i efterhand lärt mig att ljuset ska hänga ännu längre ner. Lysrören ska hänga ca 5 -10 cm ovanför den högsta plantan. Har man plantor som är högra än kanske nyare sådder, sätt byttorna på något tex kakburkar som står upp och ner, så de kommer högre upp mot ljuset. 
 
 
Odlingstationen är numera förpassad till ovanvåningen där det inte är i vägen. 
För att utnyttja ytan även på det översta bordet ska jag köpa hem grejer och bygga en liten ställning så jag kan hänga upp två lysrör där med och jag slipper numera ha en bricka med plantor som blir försummade pga platsbrist.
 
 
Här kan jag få plats med jord, krukor, fröer och allt annat som kan tänkas behövas när jag odlar. Längtar redan tills det är dags att slänga ner fröer i jorden! 
 
 
 

Kommentarer :

#1: Rost och rädisor

Så kreativt med bord och lysen. Visst är det så mycket roligare att odla när man kan starta tidigt och plantorna blir knubbiga och fina.
Ha det så gott
/Anette

skriven

Kommentera inlägget här :