Testar att övervintra paprika. Igen

 Idag åkte min enda paprika in. Min "Yellow Monster", en sort som ska ge gigantiska gula paprikor. Nja så stora har inte mina blivit men sen var jag för feg med att ställa ut den. Den blommade och började ge frukt men många ramlade av innan dom blivit större än en ärta. När där var en liten frukt som faktiskt klarade sig och väl blev ungefär stor som en körsbärstomat fick den komma ut. Och när den väl kom ut så blommade den som attan och den lilla paprika där var började växa. Jag ska försöka övervintra den och förhoppningsvis få fler och större paprikor nästa år. Och få kunna skörda dem tidigare. Det är den 9 september idag och två stycken börjar skifta i gult. Jag vill gärna kunna skörda tidigare under sommaren. 
 
 
Jag har tagit bort en massa blad och grenar men om det gör någon skillnad för själva frukterna och att plantan ska fokusera sin energi på dem vet jag inte. Så fort alla frukter är skördade ska den klippas ner rejält och ställas svalt och lite mörkare i några månader så den får vila tills nästa år. Såg att den här lilla söta saken följde med in 
 
 
Så länge det är nyttodjur som följer med in (och dom är så där små) är det ingen fara. Kommer hålla denna under stor uppsyn för att förhoppningsvis upptäcka ohyra eller andra problem i tid.
 
Så här såg mina två plantor ut 4 november 2016. De hade stått svalt och rätt mörkt hela vintern. Jag hade nog en otrolig tur för jag slapp få ohyra på dem. Vad jag förstått nu i efterhand när jag läser andras erfarenheter av att övervintra paprika eller chiliplantor är att dom lätt fått både löss och spinn. Dom började ta sig jättefint igen och det kom massor med nya fina små blad. Jag kommer ärligt inte ihåg vad som hände med dem, om jag tyckte att de tog för mycket plats eller om kära Musli tuggade sönder dem som hon gjorde med det mesta andra jag hade i mitt odlingstält. Men i år tror jag inte hon bryr sig så mycket om plantorna. Hoppas jag.
 
 
    
Var lite impad av mig själv att jag var smart och andvände vår sån här datumgrej. Den används aldrig utan står bara bredvid tvn här hemma och samlar damm.
Jag tänkte vara smart och göra en liten odlingshörna med hjälp av två växthus och genomskinliga plastsäckar och kompostgaller. Jag kom rätt snart fram till att detta inte alls skulle funka till de mängder jag ville odla. Hyllorna inte gjorda för att klara av tyngre grejer (vilket i sig är lite dumt med tanke på att det är ett växthus och folk använder dem till att ha växter i och de väger en del med jord och kruka) och det blev alldeles för varmt. Uppe till höger precis under översta hyllplanet ser man nya fina blad som är på väg på en av chili/paprikaplantorna.
 
 
Ja vi får väl se om jag lyckas övervintra min lilla parika utan några missöden. :)
 
 
 

Kommentera inlägget här :