Kålen har fått flytta ut

De senaste 3 veckorna har vi haft minusgrader en natt. Och massor med sol och plusgrader på dagarna. Så jag provar helt enkelt att sätta ut all min kål. Dubbel fiberduk och drivbänk borde funka om Sara (Skillnadens Trädgård) som bor i zon 3, kan sätta ut sin kål i sitt tunnelväxthus och har minusgrader på natten och de klarar sig. Saningen är att jag är lat och snål. All kål behövde sättas i större krukor och i stället för den omskolningen fick de flytta ut. Jag har massor med tomater som behöver nya krukor och jag använder hellre jorden till dem *hahaha* Vi lär ju märka sen  detta funkar. Man får inte vara så feg utan testa! Det är nu jag kommer lära mig nåt nytt. 
Jag gjorde som så att jag satte ner alla kålplantor i krage och det kommer bli alldeles för trångt för dem när de växer. Men det ger mig tid att fixa till nya kragar tills det är dags att flytta dem.
 
 
Min tillfälliga kålkrage där två sorters spetskål, broccoli, brocali och brysselkål står. Till höger syns min övervintrade grönkål "half tall". 
Jag gödslade rejält (tyckte jag iallafall) så de ska klara sig och passade på att vattna alla kragar rejält eftersom vi inte fått något regn på några veckor. Känns lite oroande med tanke på förra årets värme. Så jag vattnar rejält i varje krage (och gödslar med kissvatten eller annan ekologisk gödsel)  i förebyggande syfte och kommer så fort jag får tag på täckmaterial lägga det i alla kragar. På detta sättet ger jag mina plantor en bra start och jag kommer inte behöva vattna så ofta OM vi får en varm sommar igen. Detta lärde jag mig av förra årets torka. Jag tyckte jag vattnade rejält varje gång men det "lilla" jag stod och slangade ut var ungefär som en piss i Mississippi. Jag fick veta efter sommaren att jorden inte kan suga upp iskallt vatten utan det rinner mest undan när den är riktigt torr (vilket min var). Så där har jag stått på kvällarna och känt mig lite duktig och mer eller mindre slängt bort en massa vatten helt i onödan. Men jag lärde mig nåt nytt! Och därför ska jag inte göra om misstaget i år. Jag börjar vattna redan nu när jorden är hyffsat fuktig.  
Så ut med er och prova nya grejer! Är du osäker, ta bara nån enstaka planta som du har råd att förlora. 
 

Kommentera inlägget här :