Purjolök i massor!

Idag äntligen fick jag tummarna ur och satte ut min frösådda purjolök. Sorten heter "Musselburgh" och är en kulturarvssort som tål vårt klimat och är en höstpurjolök. I somras satte jag ut några små strå som endast tog sig så de liknade gräslök. Av ren lathet så fick de vara kvar och sen blev jag nyfiken på om de skulle börja växa nu i vår i stället. Jodå! Nu så har dom börjat växa igen! Dom har stått utan något som helst skydd och jag trodde faktiskt att de skulle frysa sönder de få nätter och dagar vi haft minusgrader. 
 
Det ser ut som en liten grästuva. Jag har klippt ner dessa säkert fyra gånger från det att de blev ca 10 cm höga. När man klipper ner purjolök som man sått så blir de kraftigare plantor i slutändan. Och det man klippt av äter man upp! Lägg det på en smörgås eller i en sallad. Supergott!
 
Om man vill låta sin purjolök stå kvar ute på vintern ska man tänka på att ta en vintersort. De är lite grövre i bladen än de späda sommarpurjolöken. Givetvis kan man skörda vintersorterna på sommaren med om man vill det.
 
Så fina lökarna är! De är gödselvattnade regelbundet från det att de tittat upp och blivit ca 2-3 cm höga.
 
Jag gör så att jag skördar, hackar ner och fryser in i lagom portioner som jag vet går åt per tillfälle. Vill bara varna lite för hur starkt färsk purjolök kan vara! Första gången jag skördade purjolök så tänkte jag att jag sköljer dem och hackar ner dem. Nemas problemas. Jag hann inte långt i hackprocessen innan tårarna sprutade och snoret rann. Det var värre än att hacka gul lök! Jag var van vid köpepurjolök så det blev en stor chock! Och då började jag undra över hur länge purjon vi köper varit ovanför jord innan någon köper den. 
Nu är det första gången på två år som jag får egen purjolök. Förrförra året odlade jag inget för då satt vi och väntade på att få fiber och eftersom jag inte visste var den skulle dras någonstans så ville jag inte så en massa grönsaker som jag sen hade fått dra upp för att en fiberkabel skulle ner i marken just där. Och förra året så var det för varmt helt enkelt. Men i år ska det bli massor av purjolök minsann!
 
Här under står purjon tillsammans med en vit lök s heter "Snowball" och en gul lök "Stuttgarter Reisen"

Kommentera inlägget här :