Rabarber - en sjukt tålig växt

 Rabarber alltså. Vilken jäkla växt! När vi flyttade hit för tre år sen så tog jag med mig en av mina plantor, en Viktoria. Den stackars plantan har sen fått genomleva att bli uppgrävd och nerslängd upp och ner med rötterna uppåt helt blottade en hel vinter när den blev flyttad (var inte jag som flyttade på plantan) och jag upptäckte det först när det var helt genomfruset (vintern 2017-2018).Jag var säker på att den vara stendöd men såg sen att det kom nya knoppar. Ja det var ju bara att vänta och vända rätt den när tjälen gått ur marken så det gick att få upp den hel. Den ena plantan jag köpt sommaren innan klarade sig inte. Jag köpte frö av sorten Glaskins Perpetual och sådde egna. En av dem satte jag med min Viktoria men sen blev dom flyttade igen för att hyresvärden skulle fixa till uppfarten och göra den bredare. När jag kollar så hade båda mina rabarberplantor bara blivit nerslängda huller om buller! Jag planterade då ner dem på ett nytt ställe för när vi skulle flytta på odlingsramen dom stått i gick den i bitar för den var så rutten. Ja då trampades plantorna ner av hyresvärdens arbetare (samma personer som de två andra gångerna då bara slängt ner plantorna huller om buller). Då tröttnade jag och grävde upp dem och började fundera på var nånstans dom kunde få stå. Jag har ju inte någon stor yta att odla på och rabarber kan ju bli gigantiska!!! Så glömdes dom bort. Eller rättare sagt jag orkade inte bry mig om dem. Sen blev det kallare ute och jag tänkte att då får det vara. Jag kan alltid få rabarber av andra sen.
Idag har det varit riktigt vårväder så jag kollade till vitlöken och lite annat där ute och ser så rabarerna! Kolla in videon här under så får ni se hur dom såg ut.
 
 
 
 
Helt otroligt att dom ens levde! Dom har nu fått flytta till en pallkrage och om någon månad så ska dom få massor med gödsel. Tänkte att dom skulle få hämta sig lite först nu när dom fått hamna i jorden igen. Rabarber är en växt som älskar gödsel! Så när du gödslar din rabarberplanta (eller plantor) så snåla inte med gödslet utan riktigt ös på. Använder du koskit på påse så kan du lätt ta minst halva påsen till en planta gärna mer. Jag tror inte man kan övergödsla en rabarber. Jag vågar inte svara på hur det är om man använder färsk gödsel. 

Halshugga tomater

Jag hade tänkt ta sticklingar från min Tiny Tim lite längre fram när det inte var så mycket tomater på gång. Plantan hade egna planer. Jag skulle plocka bort ett blad som började se fult ut och lyckas knäcka en av de stora grenarna! Sånt slår aldrig fel för min del. Är det ett fröskal som fastnat på bladen så ska jag genast hjälpa till och VIPS! så har jag dragit sönder halva plantan. Suck.
 
Min lilla planta är lite klen i stammen så blir en omplantering idag.
 
Fem tomater och lite blommor är på gång på kvisten jag bröt av på min Tiny Tim. 
 
Som tur är så är tomater inte känsliga av sig så det var bara att ta bort de två nedersta bladen och ställa kvisten i vatten. De nya knopparna tog jag med bort men klarade inte av att ta bort tomaterna. Jag bryr mig inte om att det att det tar längre tid för rötterna att bildas. Det är ju årets första tomater!!!!! 

Så här ser det ut hemma hos mig

Jag har börjat med bokashi igen eftersom vi börjat äta mycket mer grönsaker. Det kommer ju bli fler pallkragar att kunna hälla ner bokashin i till sommaren. Och spannar med lock har jag sen innan. Men denna gången har jag mitt bokashiströ i en glasburk. 
 
Här en hörna står glasburken med bokashiströ, en syltburk till kaffesump och tepåsar och en glasburk med krossat äggskal. När jag ska hälla i strö i bokashi hinken så strör jag även över lite krossat äggskal. Perfekt sätt att tillföra lite extra kalk till jorden. Och odlar jag något som gärna vill ha mycket kalk så är det bara att ta en näve eller två och mylla ner på plats.
 
Jag kör inte dubbla hinkar där den översta har hål i botten så att lakvatten kan rinna ut för jag använder kissvatten när jag gödslar. Plus av tidigare erfarenhet så kan lakvattnet (och bokashin med för den delen) stinka rätt bra om det blivit för blött. Jag har provat bokashi kompost två gånger innan och båda gångerna fick jag perfekt bokashi på sista hinkarna när jag hade bestämt mig för att sluta för att jag inte fick rätt på det. Nu tänker jag inte ge upp! 
 
Här står tre hinkar. Den svarta längst in är från sent i höstas så den ska jag gå ut och gräva ner när orken finns och det inte regnar och blåser så. Den blå är full med fuljord, jord från sådder som inte blivit bra bla och i den gröna ovanpå så är det bokashi på gång.
 
Jag har fler hinkar som står lite varstans här hemma, måste bara köpa nya lock till dem. Att jag har en plastpåse i hinkarna är för att täta dem lite. Jag lägger i påsen precis som när du sätter i en tom påse i sophinken. Sen trycker jag till innehållet i hinken och ser till att det sluter tätt så mycket som möjligt och så på med locket. För mig funkar detta superbra.