Dags för att plantera om kålen

Idag blev kålen som såddes den 15 januari omplanterad första gången. Dom är väldigt rangliga och anledningen till det är att dom stått alldeles för varmt och för långt från extrabelysningen. Ingen fara om detta händer! Då kan man plantera ner dem djupare till första bladparet vid första omplanteringen.
 
Dessa kålplantor ska sen i mars få flytta ut till en pallkrage där jag har satt på ett drivhus för pallkrage och även skydda dem med fiberduk. Jag har absolut ingen aning om detta kommer funka men det skulle inte vara hela världen för jag kommer så mer kål senare för lite senare skörd. Och så återstår det att se om jag vågar sätta ut dem *hahahaha*
 
Mina just nu väldigt rangliga kålplantor innan de planteras om. Detta är sorterna Kalibos, röd spetskål, Jersey Wakefield ( som jag hoppas är samma som Early Jersey Wakefield), en vit spetskål och en Copenhagen Market 2 som är en rund vitkål.
 
Man kan utan problem plantera dem djupt, hela vägen upp till första bladparet. Dom utvecklar inte några rötter längs stammen som tomat men tar heller ingen skada. På så sätt blir dom inte så rangliga när dom växer vidare. Nu ska de få stå svalare och ännu närmare växbelysningen så hoppas jag på att dom inte fortsätter bli rangliga när de växer vidare. Här nedanför visar jag hur jag har gjort vid omplanteringen. Desa fick nu en kruka på 7x7 cm. Sedan får de flytta till 9x9 och efter det om dom hinner till 11x11.
 
       
Fyll nya krukan med jord och tryck till den lite så det inte bildas en massa luftfickor och gör ett lagom stort hål, jag gjorde ett med pekfingret, så att inte rötterna skadas när du sätter ner den lilla plantan i nya krukan. Tryck sen till så att jorden sluts runt stjälken. Jag ställer de nya krukorna i en gammal köttförpackning i ca 1 cm vatten som jorden får suga upp. 
 
 

Kommentera inlägget här :