Min toppade gyllenbär (physalis)

Idag gjorde jag det. Jag toppade min ena gyllenbärsplanta! Jag har funderat på detta länge men inte vågat. Jag vill ju ha stora fina plantor och eftersom jag visste att dessa tar tid på sig att gro och växa till sig så sådde jag dem redan 6 december förra året. Tre frön grodde, i vääääldigt olika takt men för några dagar sen så planterade jag om de sistar två varav den ena plötsligt växte till sig jättefort. Men idag gjorde jag det. Jag klippte av toppen och satte den i vatten. Har jag tur sen så har jag fyra plantor om den lilla toppen vill bilda rötter och överlever att sättas i jord. 
Trots att jag ställt odlingsstationen svalt så tycker alla gyllenbärsplantorna att det är dags att blomma, blott 10-15 cm höga. Toppen som jag klippte av satte jag i lite vatten.
 
För att jag ska ha lite koll på den lilla sticklingen satte jag den under lampan i köket där jag kan kolla den en sådär 1000 gånger om dagen *hahaha*. Här är lite varmare än där uppe och jag vill ge den så stor chans som möjligt att sätta rötter. Om alla mina gyllenbär och kapkrusbär tar sig så har jag en övervintrad kapkrusbär, två sticklingar från den och två eller tre nysådda plus tre eller sex gyllenbärsplantor. Om alla ger bra skörd så blir det till att äta bär som attan helahel sommaren och ändå kunna frysa in massor. Vilket jag nu hoppas på!!
Skillnaden mellan gyllenbär och kapkrusbär som båda är i physalis släkten är att gyllenbär är mindre, lite syrligare och mognar tidigare än kapkrusbär. Jag är sån att allt ska hända här och nu så då tänkte jag att ja men då odlar jag gyllenbär som kommer tidigare på säsongen och kapkrusbär som kommer senare och så hoppas jag att jag gillar gyllenbär lika mycket som kapkrusbär. Att jag sen inte riktigt vet hur fasen jag ska få plats med allt ute i trädgården är en helt annan sak! Det tar vi då!

Kommentera inlägget här :