Sorgmygg, ett jäkla mög

Vi har alla drabbats av dom förbannade små flugorna i våra odlingar och man blir lika frustrerad varje gång. Men det finns lite olika knep man kan ta till för att minimera riskerna att få sorgmygg. Jag försöker se till att alltid ha nematoder och gula klisterlappar hemma så det bara är att vattna med nematoderna och sätta ut klisterlappar när man ser första flugan. Flugorna älskar den fuktiga jorden så för att ta det ifrån dem så vattnar jag underifrån. Detta gör jag med alla växter vi har här hemma ( ja vår enda planta vi har är en garderobsblomma som blir vattnad kanske 3 gånger om året).
Vill man veta mer om sorgmyggans livscykel kan man kolla här. Jag tyckte det var bra information och där står hur många ägg en sorgmygga kan lägga.
Om man vill minimera riskerna ännu mer så kan man lägga på sand, vermikulit eller perlite. De båda sista kan man även använda för att förbättra jorden så att man får luftig jord som även håller fukten längre. 
 
Här har jag lagt på perlite för att skydda jorden och mina plantor från sorgmygg. Jag försöker vara så noga jag kan med att få ett jämt lager och hela vägen ut i kanterna och in mot plantan för att göra det så svårt som möjligt för en sorgmyggshona att hitta en bit fuktig jord att lägga sina ägg.
 
Med tiden kan perliten bli missfärgad men det är inget som är skadligt. Och när du återanvänder jorden så har du automatiskt jordförbättring tack vare perliten. Sen har jag för vana att vattna underifrån. Det har många fördelar och jag har säkert skrivit det innan. Jorden längst upp är och förblir torr, man får finare och djupare rötter eftersom de söker sig neråt mot vattnet och det minimerar riskerna för sorgmygg! Det tar inte bort dem helt men man slipper invasioner iallafall. Har nämligen sett att jag har några som flyger runt de större plantorna. Men det är typ 2 eller 3 st. Ja nu är dom nog bara en för två har jag tagit kål på men där lägger jag inte så mycket energi just nu. Jag har redan vattnat ut nematoder och de lever upp till 6 månader i jorden även om det inte finns några sorgmyggslarver att kalasa på. Så jag förlitar mig helt enkelt på att dom ska sköta sitt jobb om det dyker upp några larver. Sen är plantorna jag har där större så de klarar sig bra så länge det inte blir en invassion. Jag håller givetvis koll så det inte blir för många flugor. 
 
Ja så här ska det inte riktigt se ut men dessa gula klisterlapparna använder jag till sorgmygg och tydligen även gråsuggor. Jag hade lagt denna på perliten jag lagt i min kruka med en kapkrusbärsplanta som jag ville övervintra. Jag visse då inte om att den var full med gråsuggor. Så dessa fick tyvärr stryka med. Sen började operation "Rädda gråsuggorna" så varje kväll när lampan släktes så fick jag stå med en sked och ett glas och samla gråsuggor som vågade sig upp i mörkret . Där står jag med mobilens ficklampa och sked i högsta hugg och fångade gråsuggor. Ja ni kan ju tänka er hur det såg ut *hahaha*
 
 
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :