Så här planterar jag om mina gurkor

Passade på att plantera om gurkorna idag även om jag helst hade velat att andra bladparet skulle kommit lite längre. När jag planterar om gurka gör jag precis som man gör med tomat , och för mig funkar detta sätt utmärkt. Jag får jättefina plantor med tjocka fina stjälkar. När jag vattnar så gör jag det endast underifrån så stjälkarna kommer aldrig i kontakt med vatten. Nu är det säkert nån som tycker att jag gör helt fel och att man absolut inte får plantera gurkplantor djupare än de stod innan. Alla har olika knep för att lyckas med sina odlingar och så länge det funkar för en själv så fortsätter man att göra på det sättet. Om man är nyfiken men är lite osäker på att testa detta så så ett extra frö och prova med den plantan sen och gör en egen bedömning på vilket sätt som funkade bäst för just dig. 
 
 
 
 
Fyra rangliga gurkor som väntar på nya krukor. Jag sätter ner plantan lika djupt som jag skulle sätta en tomatplanta. Eftersom jag vattnar underifrån så blir stjälken inte blöt. Än så länge har detta funkat jättebra. Dessa plantorna ska stå i stora krukor inne i storarummsfönstret och även då kommmer de vattnas underifrån.
 
Nu har jag bara testat att göra så här på gurkor som ska stå inne så jag kan inte säga om det funkar lite bra för gurkor som sen ska planteras ut. Men i år ska jag testa. Men de gurkorna får vänta nån månad till innan de försås här inne. Men jag kan återkomma med ett blogginlägg om det senare i sommar med resultatet.
 
Fyra fina Hopline F1 plantor står i ett tråg med ljumet vatten. Här får dom ståi någon timme eller tills jag jag kan känna att jorden sugit upp tillräckligt med vatten. Sen får dom flytta upp till extrabelysningen där uppe.
 
 

Vintersådd

Idag fick jag tummarna ur och gjorde en vintersådd med morötter. Jag får ju passa på när vi för en gångs skull har snö och ska ha minusgrader i nästan en vecka. Så jag letade fram lite mjölkkartonger ur min lilla gömma där jag har två stora sopsäckar fulla med mjölk och youghurtkartonger. Super att spara eller be andra i ens närhet att spara åt en! Jag har förvisso redan sått både morötter och palsternacka i höstas men i pallkragar men detta tipset fick jag av Sara som har Skillnadens Trädgård. Att så i morötter i mjölkkartonger. Så det blev två sommarsorter som jag provar med. Jag har så liten yta att odla på att jag får experimentera med alla möjliga knep som jag ramlar över i form av odlingssätt och platser. Så för min del kommer mycket att odlas i diverse byttor och spannar mm. Och har man barn kan detta vara en rolig grej som dom kan få göra. Detta är ju inget som tar stor plats och det brukar alltid finnas nån liten hörna där man kan sätta en låda med lite kartonger med sådder i som barnen kan få följa sen. Kanske nåt för er som jobbar med barn? Barnen får vars en mjölkkartong och lite jord och fröer så får dom följa sina små odlingar och till slut skörda lite morötter.
 
 
Min lilla skattgömma med två säckar med mjölk och youghurtförpackingar som är perfekta att antingen vinterså tex morötter i eller att plantera om större plantor av tomat och chili innan utplantering,
 
Så här gjorde jag. Jag tog en plaslåda och satte i 8 st 1,5 liters mjölkkartonger som jag klippte av en liten hörna på i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut och som jag fyllde med jord nästan hela vägen upp, jag lämnade ca 3-4 cm upp till kanten. Så i med lite fröer, inte för många för dom ska ju ändå få plats och sen fyllde jag på med mer jord men ändå så det blev fritt ca 1-2 cm till kanten. Sen ställde jag ut hela lådan en liten bit från husväggen i lite skydd av en pallkrage och la på snö. Här får dom nu stå och klara sig själv. Vill man ha tidigare skörd så tar man en större låda med lock och gör hål ca 3 cm ner från övre kanten runt hela lådan och även i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut. På så sätt skapar man ett litet växthus till de blivande plantorna. Man måste bara tänka på att öppna locket lite när vårsolen sen står på för det kan bli väldigt varmt inne i lådan. 
 
Här står mina morötter nu intill husväggen och får sköta sig själva.
 
Jag ska även prova att vinterså rädisor men då vill jag ha lite mindre byttor för det känns lite som slöseri med värdefull jord att ta så stora byttor till något som inte behöver djupet på samma sätt som morötterna. Men dom ska få stå i en låda med lock så det blir som ett litet växthus. Även dessa ska få en större låda med lock.