Årets odling - så här långt, del 1. 2019

Klart jag hade en plan för odlingen i år. För första gången hade jag lyckats planera vad som skulle odlas detta året. Jag lyckades sortera ut tomaterna efter färg, höjd och storlek. Skitlycklig över denna bedrift! Samma sak med alla sorters bönor, höga, låga, busk osv. Vilka vinter och sommar morötter vi skulle ha detta året.
Vi fick upp staketet och jag skulle börja leta efter de sista pallkragarna som skulle köpas in. Inte så svårt eller tidskrävande alls.
 
Men....
 
Det började med potatisen. Jag beställde i december 2 sorters potatis, 2 kg. Kändes som en lagom mängd till vår lilla yta. Dagen efter får jag ett mail från klostra om att beställningen inte gått igenom för att Klarna drog fel summa (det rörde sig om 1 öre för lite) men att jag gärna får göra beställningen igen. Jaha går in på mitt konto och kollar och jodå pengarna var tillbaka igen. Valde att inte göra en ny beställning. Men så i januari så blev vi lite sugna ändå på att ändå odla potatis. Hur gott är det inte med egenodlad midsommarpotatis?! Vi slog till med 3 kg denna gången. Jag skulle samodla och så klart jag får plats med ynka tre kg potatis! Nemas problemas!
Bara det att den första beställningen visst hade gått igenom! Något jag upptäckte nån månad innan allt skulle skickas! Så plötsligt satt jag med 5 kg potatis och X antal tomatsorter som skulle panteras ut på en väldigt liten yta tillsammans med allt annat som ska odlas.. Aja det går!!!
 
Staketet kommer (efter många om och men och en del felplaneringar) upp och odlingsytan blir synlig. Sen vetefasen vad som hände! Plötsligt ska vi ha kolonilott igen. Total hjärnsläpp. Jag får nånstans för mig att jag då kan sätta en massa grejer där borta och släpper nog då min redan utsatta plan. Jag sätter ut förgroddad potatis i mina krukor (ikeas billiga sophinkar som jag gjort hål i botten på) och är skitnöjd. För att senare komma på att dom skulle jag ju ha till tomaterna! Äh jag sätter tomaterna på lotten (här är vi lite smått övertygade om att vi kommer få en lott som har åtminstonde nån liten bra yta att kunna sätta övrig potatis på och även tomaterna som ska ut). Vi fick en jättefin lott men tyvärr var där extremt mycket att göra så inget planteras där förrän vi är helt klara med planering och städ av lotten. Jaha vad fasen gör jag då med mina tomater som jag faktiskt lyckats hålla nere till max två plantor per sort (här blev jag fan jävligt impad av mig själv ska ni veta!!!)
 
Alla som odlar tomater vet hur svårt det är att bara så ett visst antal frö av varje sort och sen hittar man ALLTID nya sorter som man bara måste prova att odla just detta året när man redan har etthundrafemtiotolv sorter och minst 20-30 blivande plantor av varje sort TROTS att man vet med sig att det blir kaos och att man MÅSTE hålla nere antalet så köper man fler fröer och sår några sorter till och VIPS så står man med en djungel av tomatplantor och undrar var fasen allt gick fel. Man hade ju en planering för tomaterna! Dom måste på nåt mystiskt vis förökat sig när man inte tittat.
 
Oj det blev en liten avstickare där så nu fortsätter vi. Gul lök och nån vit lök inköpta från Lidl sattes ut i en krage tillsammans med försådd purjolök. Maken hade fått en påse med sommarblommor i påskpresent från sin teamledare på jobbet så jag tänkte att den strör vi ut bland all löken. Jag kan säga att det fungerade inte. Kan förvisso ha att göra med att det blåst ovanligt mycket så blasten från löken lade sig som ett täcke över jorden. Nästan inget kom upp av sommarblommorna. När löken låg helt ner, eller inte löken utan blasten så drog jag upp dem. Hade bara blasten inte blåst sönder så hade vi nog fått fin lök. Nån enstaka lök var stor och fin. Bättre lycka nästa år. (mitt tålamod med löken hade även försvunnit till stor del)
All kål sattes ut i samma krage med planen att de skulle planteras ut på olika stället. Jo tjena. Den står fortfarande kvar och trängs. Igår drog jag upp fyra broccoliplantor som såg ut att ha gjort sitt. Nån stackars planta var rätt liten och bladen var uppätna. Nu står där kvar tre stora brysselkålsplantor. två Kalibos röd spetskål och två Jersey wakefield vit spetskål. Den nya broccolin jag sådde har glömts bort och står nu halvt om halvt uppäten och uttorkad. Vitlöken som sattes i december i panik när det kom snö (ja vi fick faktiskt snö. En dag.) den torkade bort. Först blåste blasten sönder på några och sen torkade den. Misstänker lite att jorden inte var så bra så det gjorde säkert sitt.
Alla tomater fick stå ute i sina krukor i flera veckor  (vi hade ju ett jättevarmt april med gassande sol hela dagarna och inget regn) sen kom maj med kyla och massor av blåst. Och minusgrader på nätterna. Som tur var hade jag min drivbänk kvar ute så jag satte alla tomaterna i den och på kvällarna var det bara att bädda in plantorna där i fiberduk. Först till midsommar fick några tomater komma i stora krukor och hinkar. Långt ifrån alla tomater hamnade i kruka. De blommar så nån tomat blir där nog men inga mängder.
Vintersådda morötter fick dras upp för de blev helt träiga eller gick i blom så vi har inte fått några sommarmorötter alls. Jag har sått nya som tog en evighet på sig att titta upp så förhoppningsvis får vi nog några morötter om nån månad eller så. Bönor av olika slag har jag fått så om både två och tre gånger så det har vi inte heller fått. Nu står allt hopp till mina älskade palsternackor som såddes i vintras. Paprikorna är också väldigt sena trots att de såddes i januari tror jag. Det blommar och har blommat i kanske tre veckor nu så kanske hinner jag få en eller två paprikor i år. Av tre zucciniplantor har bara en överlevt. De andra två blåste sönder.
 
MEN!
Jag har superfin majs där jag senast jag kollade såg att det kommer iallafall 3 majskolvar - första gången jag odlar majs.
Bondbönorna har växt fint och den smakade supergott - första gången jag odlar bondönor.
Kronärtskockorna har börjat bli riktigt fina trots kraftigt lössangrepp och kraftig blåst. Dessa plantorna har jag köpt och av 6 stycken har 5 tagit sig. Detta året räknar jag inte med nån skörd utan bara att de ska etablera sig så de kan övervintra.
Blåbärsbuskarna ger rätt mycket skörd trots de två stora buskarna blivit så misskötta i tre års tid.
Rabarbern som legat uppgrävd hela vintern börjar levrera riktigt fint, nåt jag inte räknat med att de skulle göra förräns nästa år.
 
Så jag är nog rätt nöjd hittils.
 
 
 

Smart bevattning

För att vattna på ett sätt där vattnet verkligen gör nytta lägger jag helt enkelt slangen i mitten på en krage och sätter igång vattnet på lågt tryck så att det sipprar ut vatten i lagom takt och jag ser att vattnet ändå når ut en liten bit. Jag sätter timern på 10 minuter och går sen och gör nåt annat. När klockan ringer flyttar jag bara slangen till nästa krage. Det finns supersmarta bevattningssystem att köpa för helt okej priser (vilket ska införskaffas sen när jag vet vilket sort jag vill ha här hemma) som man kan nörda ner sig i. Men till att börja med ska jag ta en bit slang, lite längre än en krage och göra hål ca var 10 cm på båda sidor om slangen. I ena änden sätter jag en liten koppling så jag kan koppla på slangen som går till kranen och den andra änden viker jag så det blir stopp. Ett billigat alternativ tills jag vet vad som kan funka bäst här. 
 
Jag passade även på att jämföra hur mitt sätt funkade i täckodlade kragar och i kragar utan täckmaterial. Jag säger bara TÄCKODLA ALLT!!! Vilken skillnad! I de kragar med täckmaterial var det lätt att bara lyfta materialet och lägga dit slangen och vattna. La jag slangen i mitten av kragen så var det ändå fuktigt hela vägen ut i kanterna. Jag vet också att vattnet kommer stanna kvar i jorden längre för täckmaterialet skyddar mot avdunstning och från uttorkning när det blåser (vilket det gör här konstant numera). I kragarna utan täckmaterial var det mer som att vattnet mest låg och flöt på ytan ett tag innan det började tränga ner i jorden. Jag fick även flytta slangen så jag fick ta en halva åt gången på kragen och då är det ju ingen stor yta (120x80 cm) så tänk då en stor odlingsbädd hur mycket man får springa och flytta slangen hela tiden och hur mycket vatten där går åt. Så i stället för 10 minuter tog det 20 i de tre kragarna.
Här har jag precis flyttat slangen för att ta den nedersta halvan av kragen. Denna krage är även extra utsatt för både sol och blåst då den står på det ställe som har sol från morgon till kväll och blåsten kommer raka vägen in från åkrarna runt om oss.
 
Så i stället för att stå i nån timme och vattna där det mesta vattnet hamnar på bladen och utanför kragen så ser jag till att vattnet hamnar där det verkligen gör nytta och det går bara åt så mycket vatten som behövs. Plus att jag kan ägna den där timmen till något annat!
Visst sen finns det ju absolut gånger då det är avslappnande och så att stå ute och vattna och bara vara i sin egen värld en stund. Då kan man ju ha kvar sina såna tillfällen och låta dem bli ännu mysigare och bättre eftersom de då inte blir ett måste! Man kan även kombinera dessa metoder samma dag genom att låta en bit vara ovattnad till man vill ha sin stund på dagen.