Smart bevattning

För att vattna på ett sätt där vattnet verkligen gör nytta lägger jag helt enkelt slangen i mitten på en krage och sätter igång vattnet på lågt tryck så att det sipprar ut vatten i lagom takt och jag ser att vattnet ändå når ut en liten bit. Jag sätter timern på 10 minuter och går sen och gör nåt annat. När klockan ringer flyttar jag bara slangen till nästa krage. Det finns supersmarta bevattningssystem att köpa för helt okej priser (vilket ska införskaffas sen när jag vet vilket sort jag vill ha här hemma) som man kan nörda ner sig i. Men till att börja med ska jag ta en bit slang, lite längre än en krage och göra hål ca var 10 cm på båda sidor om slangen. I ena änden sätter jag en liten koppling så jag kan koppla på slangen som går till kranen och den andra änden viker jag så det blir stopp. Ett billigat alternativ tills jag vet vad som kan funka bäst här. 
 
Jag passade även på att jämföra hur mitt sätt funkade i täckodlade kragar och i kragar utan täckmaterial. Jag säger bara TÄCKODLA ALLT!!! Vilken skillnad! I de kragar med täckmaterial var det lätt att bara lyfta materialet och lägga dit slangen och vattna. La jag slangen i mitten av kragen så var det ändå fuktigt hela vägen ut i kanterna. Jag vet också att vattnet kommer stanna kvar i jorden längre för täckmaterialet skyddar mot avdunstning och från uttorkning när det blåser (vilket det gör här konstant numera). I kragarna utan täckmaterial var det mer som att vattnet mest låg och flöt på ytan ett tag innan det började tränga ner i jorden. Jag fick även flytta slangen så jag fick ta en halva åt gången på kragen och då är det ju ingen stor yta (120x80 cm) så tänk då en stor odlingsbädd hur mycket man får springa och flytta slangen hela tiden och hur mycket vatten där går åt. Så i stället för 10 minuter tog det 20 i de tre kragarna.
Här har jag precis flyttat slangen för att ta den nedersta halvan av kragen. Denna krage är även extra utsatt för både sol och blåst då den står på det ställe som har sol från morgon till kväll och blåsten kommer raka vägen in från åkrarna runt om oss.
 
Så i stället för att stå i nån timme och vattna där det mesta vattnet hamnar på bladen och utanför kragen så ser jag till att vattnet hamnar där det verkligen gör nytta och det går bara åt så mycket vatten som behövs. Plus att jag kan ägna den där timmen till något annat!
Visst sen finns det ju absolut gånger då det är avslappnande och så att stå ute och vattna och bara vara i sin egen värld en stund. Då kan man ju ha kvar sina såna tillfällen och låta dem bli ännu mysigare och bättre eftersom de då inte blir ett måste! Man kan även kombinera dessa metoder samma dag genom att låta en bit vara ovattnad till man vill ha sin stund på dagen. 

Kommentera inlägget här :