Årets odling - så här långt, del 2. 2019

Det var absout inget rotfruktsår i år. Det var nog inget odlingsår alls överhuvud taget. Tomaterna ville inte mogna (när de väl kom), vitlöken växte knappt, endast en zucchiniplanta överlevde och levererade kanske knappt 10 zucchinis, majsen gav tre bra kolvar och resten blev inte riktigt pollinerade (vi hade en dag då vi fick 40 grader under nån timme och det blev ju ännu varmare där de stod inne mot den höga häcken i sin skyddade vrå, bondbönorna stendog direkt), bondönorna och morötterna tog så lång tid på sig att gro att jag trodde att de inte skulle komma upp alls. Mitt persikoträd som jag fick i 40-present dog (blev så jävla ledsen för där var så många fina frukter på det), paprikorna fick en hel del frukter men ingen mognade, kålen fick massiva angrepp av kålmal, kålfjäril och nån annan fjäril vars larver äter kål, detta trots kålnät. Så nästa år ska det köpas hem Turex som är ett ekologiskt bekämpningsmedel som endast dödar larverna och är helt ofarligt för alla andra. Brytbönor fick jag en del så det räckte att frysa in lite med men det lär bara räcka till några få middagar. Men mina kronärtskockor har blivit sååååå fina! Ja två av de 5 som överlevde. De är gigantiska! Så jag hoppas de har etablerat sig så pass att de kan övervintra.
 
Jag plockade upp mina sista palsternackor idag och de flesta utom en var liten. Några var ungefär så som de minsta man kan köpa i affären annars var de så små att det inte var lönt att försöka använda dem. Tre stycken var hela, i mellanstorlek och ätbara jämfört med resterande och en enda var gigantisk och den fick jag gräva upp. Av någon anleding hade den börjat växa i underkanten på pallkragen och sen ca 25 ner. Den var en riktigt stor bjässe men tyvärr oätlig. Det mesta var tuggat på av någon och den hade blivit träig. Jorden var ingen höjdare heller så den ska förbättras rejält till nästa år.
 
Störst palsternackan och minsta moroten. Nästa år önskar jag mig många fler palsternackor i storlek med denna. Fast oätna av andra små sugna snyltare.
 
 
Enkelkragen blev en dubbelkrage. Det var egentligen meningen att den skulle blivit det redan innan detta odlingsåret skulle börja men av någon anledning satte jag ner vitlök där i panik när vi fick vår enda snö i vintras. Sen när de togs upp så hade jag redan sått palsternacka där i osv.
Nu har jag lagt all blast där i och kommer fylla på med löv (om träden på fotbollsplanen behagar släppa dem nån gång så jag kan gå dit och hämta en massa) och sen efter det på med ny fin jord. Jag hoppas detta funkar. Och så ska det samlas mask och plantera in.
 
Jag kan säga det att nu, flera timmar efter att jag fixat med morötterna och palsternackorna till dagens middag, luktar jag fortfrarande palsternacka om händerna. Det är liksom inget som händer när man köper palsternacka i affären. Mina händer luktar sååååå gott!!
Gräddstuvade morötter och palsternacka. Det gick defentivt hem hos maken. Bara sonen och som ska smaka så får vi se om det blir en tio poängare!