Första kålsådden för 2020 är gjord

Eftersom vi har så milt vill jag i år prova att så lite olika kålsorter och sätta ut där ute i drivbänken. Skulle det bli minusgrader blir jag inte så orolig då många kålsorter är tåligare än vad man kan tro. Och skulle de dö så har jag ju ändå planer på att så mer senare. Men känner jag mig själv rätt så kommer jag springa ut och lägga fiberduk om det skulle bli minusgrader på nätterna. Eller så glömmer jag bort dem helt och hållet. Nu hoppas jag ju inte på det men med mig vet man aldrig. 
 
 
Årets kålsorter så här långt. Grönkål och lila grönkål är redan på gång ute i en pallkrage, sådda i höstas.
 
 
De enda sorterna jag odlat innan är  brokalin längst ner till höger och brysselkålen till vänster. Romaneacon är ett önskemål från maken för han tyckte de som var i butiken var så jäkla coola. Jag har haft span på dem sen innan men det blir ju alltid en extra sporre när någon mer i familjen blir nyfiken på dem och dessutom gör det till en liten utmaning genom att slå vad, kanske en aning omedvetet men ändå! Hihi! 
Blomkål har jag velat odla i flera år men av någon anledning har jag fått för mig att dom är jättesvåra att odla. Fråga mig inte varför. Men nu så! 
Kålrot har jag odlat innan men varit alldeles för kass på att gödsla och vattna tillräckligt så de blev väl som en golfboll eller tennisboll och jätteträiga. När jag misslyckas med odlingen är det 99% mitt eget fel. Vattnat för lite ( jag har tyckt att jag dränkt plantorna men i själva verket har vattnet bara runnit ut längs kanterna och ner i marken) och gödslat på tok för lite. Men i år SKA det bli ändring!
 
I höstas köpte jag tre sådana här pluggbrätten med en uttryckare till. I denna är det 77 celler. Finns med fler om man vill ha större men jag gillar denna storleken då de får plats i Ikeas skoställ ( den syns i under brättet)
 
Jag kollar först så jag har så pass många fröer eller sorter som ska sås och som gror rätt så samtidigt, det är inte så kul att ha några rader med fina plantor som behövs planteras om och så är där några rader där fröna knappt hunnit gro än och som blir störda om jag använder uttryckaren. Visserligen kan man ju alltid peta ut de klara plantorna med ett finger eller nåt så de minsta plantorna inte störs men då är det ju ingen vits med uttryckaren kan jag då tycka. Men det är en smaksak! 
När jag fyllt på med jord bankar jag hela brättet i bordet ett par gånger så packas jorden utan att det blir för kompakt och så ser man var det behövs fyllas på med mer jord. När det är klart tar jag ett annat brätte och ställer över och trycker till. Man kan trycka lite småhårt (inte hänga sig på brättet och trycka för allt vad man är värd) det blir perfekt att sen lägga ett eller två frö i varje cell beroende på hur stora fröna är.
 
Här har jag lagt på ett brätte och sen trycker jag till överallt så att jorden i det undre brättet trycks till lite och får en jämnare yta att så på.
 
 Ser ni de små kålfröna? Rätt så i mitten på cellen längst ner till höger ligger ett litet frö. En liten vit prick.
 
När det är klart så är det bara att hälla på lite jord över. Till så här små fröer så behövs bara ett tunt lager jord. Man behöver inte vara petnoga så det gör absolut inget om nåt frö får mer jord över sig än ett annat. Fröer är många gånger mer tåliga än vad man tror och vad som står på påsen. Finns ju absout undantag där man måste göra allt efter konstens alla regler för att lyckas, men det får bli ett annat inlägg.
 
När detta är klart så ställer ställer jag brättet på brickan och vattnar underifrån. Jag kan inte tjata nog om att vattna underifrån så länge man har plantorna i krukor innan de planteras ut. Rötterna söker sig ner till vattnet  och får större och finare rotsystem. 
På golvet sysn en annan bricka med krukor fyllda med jord. De ska bli hem till Pers blommor som ska planteras om. Det är supersmidig att fylla krukor eller brätten med jord när man har tid och sen så eller plantera om senare.

Kommentera inlägget här :