Ta egna skott på sötpotatis.

Det är väldigt lätt att ta egna skott av sötpotatis. De fungerar inte som vanlig potatis eftersom den egengtligen är en ört och vi äter själva knölen men även späda skott går att äta..Köp ekololgisk sötpotatis och antingen dela den på mitten och sätt dem med snittytan ner i en bytta och fyll upp ca 1 cm vatten eller sätt i tandpetare och häng den över ett glas med vatten i. Jag har valt att dela mina och stälde dem i en kakburk med lite vatten i botten. Glöm bara inte bort att byta vatten varannan eller var tredje dag för vattnet kan börja lukta. Jag gör det inte för jag glömmer bort det utan fyller bara på med vatten när det behövs eller bytar om det ser äckligt ut. 
 
 
Mina två sötpotatisar som jag delat på mitten och satt i en gamal kakburk och sen fyllt upp den med ca 1 cm vatten. De får lite extra värme av elementet undertill.
 
Sötpotatisen kan ta väldigt lång tid innan något händer. Sötpotatis visar först inget som helst tecken på att vilja skjuta rötter så jag hinner ju tänka flera gånger att det är lika bra att kasta dem för inget kommer hända. Men sen så!
 
Som små smala maskar slingrar sig de små rötterna ut från sötpotatisen.
 
Nu är det bara att vänta på att små skott ska titta fram. Nu är jag väldigt sent ute med mina så risken finns att jag inte hinner få några små knölar. Allt hänger på hur varmt det blir i sommar och hur länge värmen stannar kvar i höst. En sak jag märkt från år till år är att det tar olika lång tid för sötpotatisen att få skott. Nåt år har det gått superfort och jag har fått jättestora fina skott snabbt medans nu i år så tog det rätt lång tid för rötterna att komma och när de väl kom så har det fortfarande inte visat nåt som helt tecken på att få några skott. Jag satte dessa i vatten 6 januari och igår den 23 januari hade det börjat komma små små skott! Fast det är nog inte så lång tid ändå? Det är nåt som är skitjobbigt att vara långtidssjukskriven och inte har fasta rutiner på nåt sätt alls. Tidsbegrepp finns inte i min värld. Jag måste ha något konkret att ta på, som ett läkarbesök som nyligen varit eller en viss händelse som ska komma eller precis varit. Då kan jag förhålla mig till det och räkna ut vilken veckodag det är och hur många dagar sen det var eller är till beroende på om det har hänt eller ska hända. 

Kronärtskocka i januari!

22 januari 2020
 
Stod ute i trädgården och sände en live på instagram och ska visa upp kronärtskockorna som jag är rätt imponerad av (och sjukt stolt över) för två plantor står jättefina trots att det blåst stormvindar och trädgården är rätt oskyddad och som mest har vi haft 6 minusgrader. Jag står iallafall och pratar på lite om mina kronärtskockor, om att det är första gången jag har dem i odlingen och att jag inte odlat med sjäv utan plantorna är köpta osv. Och så ser jag detta!!!
 
Kolla!!! Två kronärtskkockor på gång!! Fatta vad häftigt! Jag är helt mållös!
 
Alltså jag har noll erfarenhet av denna växt men jag vet att de inte ska ge knoppar i januari. Sorten heter "Violet de Provence" och jag köpte dem på Klostra.se Där står det att de inte kan odlas som en perenn växt i Sverige. Nu kan jag inte svara på varför mina har överlevt väderomslag, extrem blåst, minusgrader osv. De står absolut inte skyddade mer än att de står en halvmeter från husväggen. Men överlevt har de ialla fall och ger nu knoppar. Jag vågar dock inte hoppas på att de kommer nå full storlek eller en storlek så de går att äta ( har dock för mig att de ska gå och äta så här små med, måste kolla upp det). Äh vem fasen lurar jag?! Klart som fan jag hoppas på att de ska växa till sig så jag kan äta upp dem!!!!
 
Här står två av 6 plantor som jag fick hem från Klostra tillsammans med vita och gula rödbetor. Den översta plantan är den som nu har fått två knoppar och den som är nederst fick flytta till en som köpte nån möbel av mig. Skulle blivit ett byte av plantor men hon hade glömt ta med det hon skulle byta med, tror det var nån solros. Men av 6 plantor ( tre "Imperial Star" och 3 "Violet de Provence" så har jag två stora Violet och en Imperial som är så liten så vi får se om den övelever så jag kan jämföra dem sen odlings och smakmässigt.
 
När jag fick hem mina 6 plantor så var 4 av dem ungefär som mina självsådda var i storlek när de dog så jag blev ju inte direkt imponerad av dem. Den lilla på bilden är kanske strax över 5 cm stor. 
Här syns det tydligt skillnad på storlek mellan Violet till vänster och Imperial till höger. 
 
Nu har jag även mailat bilder till Klostra. Kan ju vara kul även för dem att få se detta. Jag är så sjukt glad nu alltså! 
 
 

Det gäller att passa på när det går

Sen oktober har vi haft grått och tråkigt väder med en massa regn och väldigt mycket blåst, jag tror inte att någon har missat det. För några dagar sedan gjorde jag och Per i ordning några pallkragar så jag skulle kunna gå ut och så. Men efter den eftermiddagen så har det regnat och regnat och regnat. Och blåst! Men nu såg jag att det faktiskt inte blåser mer så jag ska passa på att gå ut och så lite morötter och annat kul. 
Tänk på att ha något att dokumentera på så att du vet vad du sått och var! Jag tyckte det var jättesmart att sätta varje påse vid varje fåra jag sått i och sen fotograferat. Ja men om man sår en gröda två gånger men inte bredvid varandra utan som en mellangröda mellan två andra sorter då? Ja heter man då Marina så blir förvirringen total! 
 
Morots och palsternackslådan med lite inslag av den röda trädgårdsmållan "Ruby Red" och dillen "Mammoth 2"
 
Längst ut till vänster är det två rader palsternacka White Gem. Sen en rad dill Mammoth 2, en rad vintermorot (eller två!) Flakkée, Röd trädgårdsmålla, sommarmorot Nantes 2, sommarmorot Amsterdam 3, dill, sommarmorot Nantaise 2, målla, sommarmorot Pariser Markt.
 
Aja det kommer bli spännande när det växer upp sen. Så länge jag har koll på vilka sorter det är som är vintermorötter så de får stå orörda. Jag ska så vintermorötter på fler ställen så jag förhoppningsvis lyckas med några av dem iallafall.