Kronärtskocka i januari!

22 januari 2020
 
Stod ute i trädgården och sände en live på instagram och ska visa upp kronärtskockorna som jag är rätt imponerad av (och sjukt stolt över) för två plantor står jättefina trots att det blåst stormvindar och trädgården är rätt oskyddad och som mest har vi haft 6 minusgrader. Jag står iallafall och pratar på lite om mina kronärtskockor, om att det är första gången jag har dem i odlingen och att jag inte odlat med sjäv utan plantorna är köpta osv. Och så ser jag detta!!!
 
Kolla!!! Två kronärtskkockor på gång!! Fatta vad häftigt! Jag är helt mållös!
 
Alltså jag har noll erfarenhet av denna växt men jag vet att de inte ska ge knoppar i januari. Sorten heter "Violet de Provence" och jag köpte dem på Klostra.se Där står det att de inte kan odlas som en perenn växt i Sverige. Nu kan jag inte svara på varför mina har överlevt väderomslag, extrem blåst, minusgrader osv. De står absolut inte skyddade mer än att de står en halvmeter från husväggen. Men överlevt har de ialla fall och ger nu knoppar. Jag vågar dock inte hoppas på att de kommer nå full storlek eller en storlek så de går att äta ( har dock för mig att de ska gå och äta så här små med, måste kolla upp det). Äh vem fasen lurar jag?! Klart som fan jag hoppas på att de ska växa till sig så jag kan äta upp dem!!!!
 
Här står två av 6 plantor som jag fick hem från Klostra tillsammans med vita och gula rödbetor. Den översta plantan är den som nu har fått två knoppar och den som är nederst fick flytta till en som köpte nån möbel av mig. Skulle blivit ett byte av plantor men hon hade glömt ta med det hon skulle byta med, tror det var nån solros. Men av 6 plantor ( tre "Imperial Star" och 3 "Violet de Provence" så har jag två stora Violet och en Imperial som är så liten så vi får se om den övelever så jag kan jämföra dem sen odlings och smakmässigt.
 
När jag fick hem mina 6 plantor så var 4 av dem ungefär som mina självsådda var i storlek när de dog så jag blev ju inte direkt imponerad av dem. Den lilla på bilden är kanske strax över 5 cm stor. 
Här syns det tydligt skillnad på storlek mellan Violet till vänster och Imperial till höger. 
 
Nu har jag även mailat bilder till Klostra. Kan ju vara kul även för dem att få se detta. Jag är så sjukt glad nu alltså! 
 
 

Kommentera inlägget här :