Ta egna skott på sötpotatis.

Det är väldigt lätt att ta egna skott av sötpotatis. De fungerar inte som vanlig potatis eftersom den egengtligen är en ört och vi äter själva knölen men även späda skott går att äta..Köp ekololgisk sötpotatis och antingen dela den på mitten och sätt dem med snittytan ner i en bytta och fyll upp ca 1 cm vatten eller sätt i tandpetare och häng den över ett glas med vatten i. Jag har valt att dela mina och stälde dem i en kakburk med lite vatten i botten. Glöm bara inte bort att byta vatten varannan eller var tredje dag för vattnet kan börja lukta. Jag gör det inte för jag glömmer bort det utan fyller bara på med vatten när det behövs eller bytar om det ser äckligt ut. 
 
 
Mina två sötpotatisar som jag delat på mitten och satt i en gamal kakburk och sen fyllt upp den med ca 1 cm vatten. De får lite extra värme av elementet undertill.
 
Sötpotatisen kan ta väldigt lång tid innan något händer. Sötpotatis visar först inget som helst tecken på att vilja skjuta rötter så jag hinner ju tänka flera gånger att det är lika bra att kasta dem för inget kommer hända. Men sen så!
 
Som små smala maskar slingrar sig de små rötterna ut från sötpotatisen.
 
Nu är det bara att vänta på att små skott ska titta fram. Nu är jag väldigt sent ute med mina så risken finns att jag inte hinner få några små knölar. Allt hänger på hur varmt det blir i sommar och hur länge värmen stannar kvar i höst. En sak jag märkt från år till år är att det tar olika lång tid för sötpotatisen att få skott. Nåt år har det gått superfort och jag har fått jättestora fina skott snabbt medans nu i år så tog det rätt lång tid för rötterna att komma och när de väl kom så har det fortfarande inte visat nåt som helt tecken på att få några skott. Jag satte dessa i vatten 6 januari och igår den 23 januari hade det börjat komma små små skott! Fast det är nog inte så lång tid ändå? Det är nåt som är skitjobbigt att vara långtidssjukskriven och inte har fasta rutiner på nåt sätt alls. Tidsbegrepp finns inte i min värld. Jag måste ha något konkret att ta på, som ett läkarbesök som nyligen varit eller en viss händelse som ska komma eller precis varit. Då kan jag förhålla mig till det och räkna ut vilken veckodag det är och hur många dagar sen det var eller är till beroende på om det har hänt eller ska hända. 

Kommentera inlägget här :