Årets första gräsklipp och min vintersådda kål

Den 1 februari sådde jag 4 olika sorters kål (brysselkål, blomkål, romanesko och kålrot) i ett pluggbrätte som jag sen ställde ut  i en drivbänk. Nu kommer jag inte ihåg om jag vattnade sådden eller bara ställde ut den men jag tror jag vattnade den först. Drivbänken står på marken i den hörnan av trädgården som inte har sol alls just nu. Sen glömmde jag bort dem! Tills stormen Dennis kom. När vi höll på att ta in allt löst i trädgården och vi kom till drivhuset så kom jag på att jag ju hade ett brätte med kål där i. Det hade det minsann börjat spricka upp några små plantor! Sen glömde jag dem givetvis igen i några dagar inne i förrådet. Tack vare det vita plasttaket så hade de stått ljust ändå. Jag tror plantorna fick en liten skjuts där inne där det var några grader varmare än där ute. Men dom verkar inte ha brytt sig om det. Inte heller att de fått stå oskyddade i drivbänken när vi haft ner till 6 minus på natten och några minus även på nån dag eller två. Nån enstaka liten planta hade fått frostskador men det var så få så det gjorde inget. 
 
 
Givetvis gick det ju inte att låta bli att så nya kålfröer! Förhoppningsvis blir det inget avbrott i kördeperioden sen utan när en planta är färdigskördad kan jag sätta ut en ny planta. Det är tanken iallafall men ni som känner mig vet att det här kan sluta hur som helst *hahaha* 
 
 
Anledningen till att jag vintersått all kål i år är för att jag har ingen plats som är tillräckligt sval så kålen skjuter i höjden och blir lång och tanig ändå på ingen tid alls. Och så har jag dåligt med plats här inne eftersom nu även Per odlar sina blommor. Nu så slipper jag dras med en massa kålplantor här inne som måste planteras om ett par gånger innan utplantering på slutplatsen, jag slipper även avhärda dem! Jag har några plantor där uppe men de har som sagat redan blivit superlånga och rangliga, men några går nog att rädda. Som tur är kan jag nu sätta en massa sådder i fönsterna här nere (jag har inte ens sått tomater än!) för Per har några byttor med blomstertobak som måste planteras om i egna krukor så han lär ta ett brätte själv till dem. Och nu slog det mig att vi måste köpa fler brätten! Tur de bara kostar 19 kr på ikea för vi behöver nog lätt en sisådär 10 till.
 
 
Nu har jag planterat om kålen som såddes här inne i början på februari kanske (var sådär superduktig och skrev aldrig upp när jag gjorde sådden). En av sorterna kom knappt upp, en liten planta som jag med (nästan) 100% säkerhet kan säga är vinterbroccoli och de andra två, brysselkål och broccoli, blev långa direkt trots att de stod svalare. Misstänker att det berodde på att ljuset var för långt ifrån i kombo med lite för varmt ändå eftersom vi fått stänga fönstret någon vecka och då samlas all värme här nerefrån tillsammans med värmen från lamporna där uppe. 

Kommentera inlägget här :